Sünimanó – rendhagyó olvasásóra 5-9 éveseknek

Sünimanó – rendhagyó olvasásóra 5-9 éveseknek

Mészöly Ágnes Sünimanó című meseregénye 2006 végén jelent meg a Noran kiadó gondozásában. A mesekönyv, melyet eredetileg Ruttkai Bori illusztrált, számos méltató kritikát kapott (Élet és Irodalom, Népszava, Nők Lapja), s 2007-ben a Magyar Könyv Alapítvány beválasztotta legjobbnak ítélt 20 magyar mesekönyv közé. A könyvet a Cerkabella kiadó 2015-ben Csíkszentmihályi Berta új illusztrációival jelentette meg.

Egy körülbelül 7 perces meserészlet felolvasása után a szerző a gyerekekkel közösen, játékosan jár körül néhány, nehezen megfogható és megfogalmazható kérdést. Hol a határ a mese, a hazugság és a valóság között? Hazugságnak számít-e a mese, s hazudik-e az író? Mi a helyzet a Mikulással (és a húsvéti nyúllal): létezik-e egyáltalán, és ha igen, mivel tölti a nyári (téli) hónapokat? Ha pedig (esetleg, véletlenül) nem létezik, akkor a szülők hazudnak-e a gyerekeknek Mikulás/nyúl-ügyben?

A beszélgetés során az író-pedagógus megmozgatja a legrestebb gyerkőc fantáziáját is, mindenkit megnyilatkozásra késztet, majd megpróbál egyre inkább háttérbe húzódni: akkor a legboldogabb, ha pár perc múlva már csak a vitavezető státuszát hagyják meg neki a gyerekek.  A foglalkozás végén a tanulók lehetőséget kapnak arra is, hogy a saját kérdéseiket feltegyék a szerzőnek, aki megpróbál mindenre épkézláb választ adni.

A foglalkozás végén egy vetített kvíz-játékra is sor kerül, amely során azok a gyerekek is eséllyel indulnak a jutalomért (könyvjelző, esetleg csokoládé), akik nem naprakészek a kortárs gyerekirodalomban. Amennyiben az idő engedi, még egy rövidebb részlet elhangzik a mesekönyvből.